Föreningen Permakultur i Sverige!

liten uddevalla   flowfood   384693 10150990023927399 909933880 n     

Vi utgör en del i ett större nätverk av föreningar som alla jobbar för att visa vad permakultur är och har blivit i olika projekt. Permakultur är framförallt ett designverktyg som används för att skapa hållbara mänskliga bosättningar och samtidigt återuppbygga naturens resurser såsom jord, skogar och vatten. Filosofin vilar på tre etiska grundprinciper som genomsyrar allt arbete inom permakultur:

 

·      Omsorg om Jorden: Förståelse för att vi är en del av jorden och att vi måste värna om den.

·      Omsorg om människor: Stödja och hjälpa varandra att leva och utveckla hälsosamma samhällen.

·      Rättvis fördelning: Försäkra sig om att jordens begränsade resurser används på ett rättvist och vist

       sätt.    

Permakulturdesign  kan också ses som ett system som organiserar allt vi behöver som mat, boende, energi och vattenförsörjning. Även sociala värderingar ingår i en design som rätten till meningsfullt arbete, utbildning, rättvis resursfördelning och lokal ekonomi tex.

Det stora värdet med permakultur är att det inte är en isolerad metod för odling, utan erbjuder en helhetssyn på hur människan kan fungera som en del av naturen, utan att förstöra den. Och det ger konkreta verktyg för hur man kan göra det. Permakultur visar vägen mot ett hållbart samhälle.

Föreningen håller regelbundet kurser i regi av Certifierade och Diplomerade medlemmar. En del av dem är samarbeten över landsgränser, andra går över lång tid. Titta under Utbildning för att hitta en kurs som passar dig. 

Under projekt finns en lista över permakulturprojekt och företag i Sverige.

Föreningen deltar i nordiska, europeiska och internationella konferenser och lokalavdelningar finns i Stockholms län, Skåne och Bohuslän.

 

Senaste nytt

21/02/2014 av Marcus N
REALS Permakultur i Sverige är ledande part i det internationella projektet REALS (Resilienta och ekologiska tillvägagångssätt för hållbar livsstil). Projektet syftar till att bygga nätverk och kunskap inom ramen för hållbar livsstil och stärkandet av resiliens inom Östersjöregionen. Projektet är ett samarbete mellan aktörer ifrån olika samhällssektorer och framför allt ifrån Sverige, Ryssland och...
03/02/2014 av Klara H
arsmote-i-uppsala-29-30-mars-2014Välkommen till Permakulturföreningens årsmöte 2014!     Välkommen till Permakulturföreningens årsmöte i Uppsala 29-30 mars!   Plats Uppsala Waldorfskola i Håga strax utanför Uppsala. Se karta här.   Lördag 29/3 12-13 Ankomst och lättare lunch 13-15 Program 15-15.30 Fika 15.30 - 18 Årsmötesförhandlingar 18-Middag Kvällshäng/Gemensam...
07/05/2013 av Klara H
nu-star-jag-med-en-fot-i-permakulturen Tankar och funderingar från en människa som gått en introduktionskurs Att få nosa lite. Kika på den fina blomman med alla kronbladen. Höra om de tre enkla vackra etikreglerna. Kolla in Mollison. Skriva ner designprinciperna och tänka att de skulle kunna platsa på ett snyggt återanvänt papper med en ram runt, som man gjort själv eller hittat på second hand. Berätta för varann varför det här med...

Nyheter från The Permaculture Research Institute