Föreningen Permakultur i Sverige!

liten uddevalla   flowfood   384693 10150990023927399 909933880 n     

Vi utgör en del i ett större nätverk av föreningar som alla jobbar för att visa vad permakultur är och har blivit i olika projekt. Permakultur är framförallt ett designverktyg som används för att skapa hållbara mänskliga bosättningar och samtidigt återuppbygga naturens resurser såsom jord, skogar och vatten. Filosofin vilar på tre etiska grundprinciper som genomsyrar allt arbete inom permakultur:

 

·      Omsorg om Jorden: Förståelse för att vi är en del av jorden och att vi måste värna om den.

·      Omsorg om människor: Stödja och hjälpa varandra att leva och utveckla hälsosamma samhällen.

·      Rättvis fördelning: Försäkra sig om att jordens begränsade resurser används på ett rättvist och vist

       sätt.    

Permakulturdesign  kan också ses som ett system som organiserar allt vi behöver som mat, boende, energi och vattenförsörjning. Även sociala värderingar ingår i en design som rätten till meningsfullt arbete, utbildning, rättvis resursfördelning och lokal ekonomi tex.

Det stora värdet med permakultur är att det inte är en isolerad metod för odling, utan erbjuder en helhetssyn på hur människan kan fungera som en del av naturen, utan att förstöra den. Och det ger konkreta verktyg för hur man kan göra det. Permakultur visar vägen mot ett hållbart samhälle.

Föreningen håller regelbundet kurser i regi av Certifierade och Diplomerade medlemmar. En del av dem är samarbeten över landsgränser, andra går över lång tid. Titta under Utbildning för att hitta en kurs som passar dig. 

Under projekt finns en lista över permakulturprojekt och företag i Sverige.

Föreningen deltar i nordiska, europeiska och internationella konferenser och lokalavdelningar finns i Stockholms län, Skåne och Bohuslän.

 

Senaste nytt

27/10/2014 av Annevi
Vi i Föreningen Permakultur i Sverige tycker att det skulle vara jätteroligt om någon skulle vilja anordna en studieresa till The International Permaculture Convergence i England den 12-14 september nästa år (permaculture.org.uk/IPCUK) Känner du dig manad att anordna detta så får du gärna höra av dig till oss i styrelsen via mail till info@permakultur.se 
05/05/2014 av Annevi S
nordisk-permakulturtidning-pa-svenskaNu har den nordiska permakulturtidningen kommit utpå svenska för första gången! Från och med i år, 2014 så är alla artiklar i tidningen översatta till svenska och tidningen innehåller artiklar och konkreta helhetslösningar på våra miljö- och klimatproblem.  Om du är medlem i permakulturföreningen så får du två nummer av tidningen gratis per år! Om du vill skriva en artikel i tidningen...
03/05/2014 av Annevi S
Det var tyst om klimatförändringar i 2010 års valrörelse. Det får inte hända igen! Därför ordnas i år en symbolisk Klimatriksdag, ett partipolitiskt och religiöst obundet initiativ. Syftet är att få samtliga partier att föra upp klimatfrågan på agendan till valet i höst.   Klimatriksdagen genomförs den 6-8 juni i Norrköping. Under denna helg möts aktivister, experter och "helt vanliga"...

Kommande events

lö 22 november 2014 - sö 23 november
Introduktionskurs i permakultur, Stockholm
må 24 november 2014 - fr 5 december
PDC in Gothenburg

Nyheter från The Permaculture Research Institute